Verslag MOST-LUNAS-lezing Koude Oorlog

Op 29 mei gingen de studieverenigingen MOST en LUNAS (onze collega’s van Noord-Amerika Studies) in de revanche om een lezingenavond te organiseren over de Koude Oorlog. Onze dokter Henk Kern begon met een geschiedenis in sneltreinvaart van de diplomatieke opvattingen en strategieën van alle Sovjetleiders van Stalin tot Chroesjtsjov (enkele eenjaarsvliegen daargelaten). Op uitstekende wijze werden alle ideologische, geopolitieke en sociale factoren achter het internationale beleid van de Sovjet-Unie uitgelegd. Niet enkel voor onze collega’s was hier iets nieuws te leren: ook de veteranen van dr. Kerns cursussen konden hun kennis opfrissen.

Na dr. Kern was het de beurt aan dr. Giles Scott-Smith van het Roosevelt Institute for American Studies om een blik van de andere kant op de Koude Oorlog te geven. Dit deed hij door eerst een korte geschiedenis van het Amerikaanse zelfbeeld en internationale denkbeeld te geven, gevolgd door een beschrijving van de verschillende stromingen in de Amerikaanse politiek en een uitleg van hun acties. Na zijn verhelderende verhaal was er de mogelijkheid om vragen te stellen, die gretig werd benut door de bijeengekomen bezoekers. Na afloop werd er nog gezellig nageborreld en nagediscussiëerd over de lezing.

Jan Mostert

Dit bericht is geplaatst in Activiteit. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.